Hvordan lage designmanual

woman reading magazine

En designmanual, også kjent som en merkevaremanual eller stilhåndbok, er et avgjørende verktøy for enhver organisasjon som ønsker å opprettholde en konsistent og profesjonell visuell identitet. Denne guiden vil veilede deg gjennom prosessen med å utvikle en designmanual som vil bidra til å styrke merkevaren din og sikre at alle visuelle elementer i organisasjonen er i tråd med dine mål og verdier.

Derfiner formålet og målene

Før du begynner å utvikle din designmanual, er det viktig å ha en klar forståelse av hva du ønsker å oppnå med den. Start med å definere formålet og målene for designmanualen. Dette kan inkludere:

Å opprettholde en enhetlig visuell identitet. Sørge for at alle markedsførings- og kommunikasjonsmateriell er i samsvar med merkevaren. Forenkle arbeidsprosesser for design og markedsføringsteam, samt informere og veilede ansatte og leverandører om hvordan merkevaren skal presenteres.

Woman designing

Analyser din nåværende visuelle identitet

Før du kan utvikle retningslinjer for din visuelle identitet, må du analysere og dokumentere din nåværende situasjon. Dette innebærer å vurdere eksisterende logoer, farger, skrifttyper, bilder og andre visuelle elementer som brukes i organisasjonens kommunikasjon. Viktige spørsmål må stilles. Representerer den visuelle identiteten verdiene til organisasjonen? Er identiteten utdatert? Trengs det en re-brand? Dette vil danne grunnlaget for dine nye retningslinjer.

Lag retningslinjer for logo og merkevaresymbolikk

Logo og merkevaresymbolikk er ofte kjerneelementene i en designmanual. Her er noen av de viktigste retningslinjene du bør inkludere:

- Beskrivelse av logoens oppbygging og elementer.
- Bruksområder for logoen, inkludert størrelser og plassering.
- Klare retningslinjer for hvordan logoen skal vises i farger og svart-hvitt.
-Eksempler på hva som ikke skal gjøres med logoen.

Color Choosing

Spesifiser farger og skrifttyper

Farger og skrifttyper spiller en viktig rolle i merkevarens identitet. Angi de primære og sekundære fargene som skal brukes, inkludert fargekoder for enkel referanse. I tillegg skal du velge skrifttyper som passer til merkevaren din og gi retningslinjer for deres bruk i ulike medier. Hvilken font skal brukes til overskrifter? Hvilken skal brukes til mengdetekst? Derfor er viktig at de samme fontene brukes på tvers av alle plattformer.

Definer bilderegler

Bilder spiller en viktig rolle i kommunikasjonen, og det er viktig å sikre at bildene som brukes er i samsvar med merkevaren. Definer retningslinjer for bildetone, bildekvalitet, bruk av fotografier versus illustrasjoner, og eventuelle spesielle effekter som skal unngås.

Inkluder retningslinjer for designelementer

I tillegg til de grunnleggende visuelle elementene bør designmanualen også inkludere retningslinjer for andre designelementer, for eksempel brosjyredesign, nettsideoppsett, annonser og annet markedsmateriell. Dette vil bidra til å opprettholde en enhetlig designstil i alle dine kommunikasjonsmaterialer. Dette er nøkkelen til suksess for din merkevare.

Designers discussing

Lag eksempler og case

For å hjelpe ansatte og leverandører med å forstå og implementere designmanualen, bør du inkludere eksempler og case-studier som viser riktig og galt bruk av visuelle elementer. Dette gir praktiske retningslinjer og illustrerer hvordan merkevaren skal presenteres.

Oppdater og vedlikehold designmanualen

En designmanual er ikke en statisk dokument. Merkevaren din og designverdenen endres over tid, og derfor må designmanualen oppdateres jevnlig for å forbli relevant. Lag en prosess for revisjon og vedlikehold, og sørg for at alle relevante interessenter er involvert i denne prosessen.

Group of designers

Å utvikle en effektiv designmanual er en nøkkelfaktor for å opprettholde en konsistent og profesjonell visuell identitet for organisasjonen din. Gjennom klart definerte retningslinjer for logoer, farger, skrifttyper, bilder og designelementer, vil du kunne sikre at merkevaren din blir gjenkjent og forstått av målgruppen din. Husk at designmanualen er en dynamisk ressurs som må vedlikeholdes for å holde tritt med endringer i merkevaren din og i designverdenen generelt.

Gjør grundig arbeid med designmanualen. Den hjelper å skape en konsekvent merkevareidentitet, som igjen skaper gjenkjennelse, troverdighet og profesjonalitet. Les mer om hvordan du kan opprette konsistens på tvers av alle plattformer her:

Konsekvent merkevareidentitet: Bygg en minneverdig merkevare

Er du klar til å gi din merkevare en visuell oppgradering? Eller trenger du noen som kan sette sammen designmanualen for deg?Jeg Elise, fra EV Branding, tilbyr profesjonelle grafiske design tjenester, som er skreddersydd for å hjelpe deg med å skape en minneverdig visuell identitet, som resonnerer med dine kunder! Kontakt meg i dag for å starte din reise mot en merkevare som skiller seg ut!

Sjekk ut vellykkede prosjekter under!